Kääntäjä, hanki työkokemusta jo opintojen ohessa (2024)

Kääntäjä on kielen ammattilainen. Oletko sinä sellainen – vai oletko vielä opiskelemassa kääntäjäksi? Tiesitkö, että voit tehdä opintojen ohessa töitä kevytyrittäjänä? Oman yritystoiminnan ohessa saat hyvää työkokemusta ja luotua suhteita tulevaa ammattiasi varten.

Jos vasta haaveilet kääntäjän työstä, sinunkin kannattaa pysyä mukana. Perehdymme seuraavaksi kääntäjän ammattiin ja työskentelymahdollisuuksiin. Joku voi joskus ajatella, että työssään kielenkääntäjä vain kääntää tekstin, mutta se ei aivan pidä paikkaansa. Kääntäjän työ voi olla paljon muutakin.

Kääntäjä, hanki työkokemusta jo opintojen ohessa (1)

Kääntäjän työ onnistuu myös päätyön tai opiskelujen ohessa kevytyrittäjänä.

Kääntäjän perustehtävänä on kääntää vieraskielistä tekstiä omalle äidinkielelleen – tai toisinpäin. Hän voi olla erikoistunut yhteen tai useampaan kieleen. Ammatissa tarvitaan kielitaidon lisäksi myös luovuutta, yhteistyötaitoja ja omatoimisuutta.

Kääntäjä voi kuitenkin tehdä muunkinlaista työtä kuin kirjoitetun tekstin kääntämistä. Hän voi olla esimerkiksi opetustehtävissä. Työpaikkoja kääntäjille on käännöstoimistojen lisäksi muun muassa yrityksissä ja valtiolla. Moni kääntäjä tekee töitä myös itsenäisenä yrittäjänä tai kevytyrittäjänä.

Näin teet kääntäjän töitä kevytyrittäjänä.

Kääntäjä, hanki työkokemusta jo opintojen ohessa (2)

Millainen koulutus kääntäjällä on?

Auktorisoitu kääntäjä on suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon. Helpompia käännöstöitä voi kuitenkin tehdä myös muutoin kieliä taitavat ja kääntäjiksi opiskelevat.

Yliopistoissa kääntämistä ja tulkkausta voi opiskella muun muassa Helsingissä, Tampereella, Turussa, Vaasassa ja Joensuussa. Tutkintonimike ylemmässä korkeakoulututkinnossa on filosofian maisteri.

Jos haluaa saada oikeuden toimia auktorisoituna kääntäjänä, siihen pitää hakea oikeus opetushallituksen yhteydessä toimivalta auktorisoitujen kääntäjien tutkintolautakunnalta. Auktorisoiduksi kääntäjäksi hyväksyttävän tulee olla luotettavaksi tunnettu täysi-ikäinen henkilö.

Hakijan kotikunta tulee olla Suomessa, tai hänellä pitää olla vakinainen asuinpaikka Euroopan unionin jäsenvaltiossa tai muussa Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa. Hakijan pitää myös olla suorittanut auktorisoidun kääntäjän tutkinnon.

Millaista kääntäjän työ on?

Kääntäjän työ voi olla monenlaista. Käännettävät tekstit voivat vaihdella elokuvien tekstityksistä kodinelektroniikan käyttöohjeisiin. Kääntäjä voi myös olla erikoistunut joko yhteen tai useampaan kieleen. Kun kääntäjä työkseen kääntää tekstin, hän on useimmiten asiatekstikääntäjä.

Kääntäjä voi halutessaan tarjota myös konsulttipalveluja. Tämä onnistuu esimerkiksi oman erikoisalan terminologiaan liittyvissä käännöstehtävissä. Kääntäjän toimenkuvaan voi kuulua myös kielentarkistukseen liittyviä tehtäviä tai erilaisten tekstien toimittamista.

Moni kääntäjä tekee töitä myös itsenäisenä yrittäjänä tai kevytyrittäjänä.

Kääntäjä voi tehdä työtään myös av-kääntäjänä. Tällöin hän työskentelee audiovisuaalisten medioiden parissa. Tällaisia medioita ovat muun muassa televisio-ohjelmat, elokuvat sekä dvd- ja videojulkaisut. Tällaisessa työssä kääntäjän työ kohdistuu selostuksiin, tekstityksiin ja dubbaukseen, joka on jälkiäänitystä.

Myös opetustehtävät voivat kuulua kääntäjän työnkuvaan. Yliopistossa kääntämisen ja tulkkauksen opettajat kouluttavat tulevia tulkkeja, kääntäjiä ja muita kulttuurienvälisen viestinnän asiantuntijoita.

Kun kääntäjä tekee konkreettista käännöstyötä, siihen kuuluu keskeisesti tiedonhaku. Kääntäjä hankkii tietoa erilaisista lähteistä, muun muassa arkistoista ja kirjastoista kuin myös hakuteoksista ja sanakirjoista. Tietoa voi hakea nykyään usein myös erilaisista sähköisistä lähteistä kuten internetistä.

Mikä on kääntäjän palkka?

Kääntäjän keskimääräinen kuukausipalkka yksityisellä sektorilla on 3 386 euroa. Keskipalkka perustuu vuoden 2020 palkkatietoihin.

Kääntäjän palkkaan vaikuttavat mm. hänen

  • asuinpaikkakunta,
  • osaamisen taso,
  • työkokemus sekä
  • sektori (yksityinen tai julkinen)

Tehdessäsi kääntäjän töitä kevytyrittäjänä voit itse vaikuttaa palkkaasi sekä työn määrään.

Kääntäjä, hanki työkokemusta jo opintojen ohessa (3)

Kiinnostaisiko myös nämä?

Lukuaika < 1 min

Lue tästä

"; var fillPost = function (element, post) { var link = element.querySelector("a[class*='-post-item']"); var title = element.querySelector("[class*='-item__title']"); var name = element.querySelector("[class*='-item__name']"); var date = element.querySelector("[class*='-item__date']"); var img = element.querySelector("[class*='-item__img']"); var desc = element.querySelector("[class*='-item__desc']"); var summary = element.querySelector("[class*='-item__summary']"); var minRead = element.querySelector("[class*='-item__n-min-read']"); if(link) link.setAttribute("href", post.absoluteUrl); if(title) title.innerText = post.name; if(name) name.innerText = post.blogAuthor.fullName; if(date) date.innerText = formatBlogDate("fi",post.publishDateLocalized); if(img) img.style.backgroundImage = pwr.style.getRetinaImageUrl(post.featuredImage, 500); if(minRead) minRead.innerText = pwr.hs.format("Lukuaika %s min", pwr.string.getReadTimeMinutes(pwr.string.removeHtmlTags(post.postBody))) ; var summaryContent = post.postSummary ? post.postSummary: ""; summaryContent = pwr.string.removeHtmlTags(summaryContent); summaryContent = pwr.string.removeLineBreaks(summaryContent); summaryContent = summaryContent.trim(); summaryContent=pwr.hs.truncate(summaryContent, 128); if(desc) desc.innerText = summaryContent; if(summary) summary.innerText = summaryContent; }; var buildPosts = function(blog_posts) { var result = ""; blog_post.forEach( post => { var postElement = document.createElement("div"); postElement.innerHTML = template; fillPost(postElement, post); result+= postElement.innerHTML; }); return result; }; var refreshBlog = function() { setTimeout(() => { pwr.blog.adjustPostItemHeight(); pwr.effect.threeD.refreshAll(); }, 50); }; if( document.readyState == 'complete') { refreshBlog(); return buildPosts(blog_post); } else { // Wait till dependencies are loaded var postTargetID = "blog-post-preview-target"; window.addEventListener('load', () => { // fill target element with blog content var postTarget = document.getElementById(postTargetID); if(postTarget) { postTarget.outerHTML = buildPosts(blog_post); } refreshBlog(); }); // return a placeholder return "

"; } }

Kääntäjä, hanki työkokemusta jo opintojen ohessa (2024)

FAQs

Missä voi opiskella kääntäjäksi? ›

Ammattikääntäjäksi ja tekniseksi viestijäksi. Käännösviestintää voi opiskella Helsingin yliopiston, Tampereen yliopiston, Turun yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston maisteriohjelmissa.

Mikä on kääntäjän palkka? ›

Palkka oli yksityisellä sektorilla 3 755 € (39 yksittäistä palkkaa). Keskipalkka perustuu koko maan palkkatietoihin vuodelta 2021.

Miten päästä kääntäjäksi? ›

Kääntämisen ja tulkkauksen yliopisto-opetusta annetaan ympäri Suomen, syksystä 2017 lähtien Helsingissä, Joensuussa, Tampereella ja Turussa. Opinnot antavat valmiudet ensisijaisesti asiatekstien kääntämiseen, mutta myös tulkkauksesta voi suorittaa useita kursseja tutkinnon aikana.

Onko kääntäjille töitä? ›

Kääntäjiä työskentelee käännöstoimistoissa, yrityksissä ja yhdistyksissä, valtion ministeriöissä, kunnilla, kansainvälisissä järjestöissä, yliopistoissa ja oppilaitoksissa. Monet kääntäjät työskentelevät ammatinharjoittajina tai freelancereina omissa yrityksissä.

Miten voi tulla tulkiksi? ›

Tulkiksi (AMK) voi opiskella Diakonia-ammattikorkeakoulussa sekä Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Opinnot kestävät koulutuksesta riippuen 3,5–4 vuotta.

Voiko Helsingin yliopistossa opiskella englanniksi? ›

Rehtori Lindblomin mukaan suurin osa Helsingin yliopiston maisteritason kansainvälisistä koulutusohjelmista on todellisuudessa kaksikielisiä, eli opiskella voi sekä suomeksi että englanniksi. Myös esimerkiksi tentit voi aina suorittaa omalla äidinkielellään, vaikka opetus järjestetään silloin tällöin englanniksi.

Paljonko copywriter tienaa? ›

Keskimääräinen kuukausipalkka tehtävänimikkeelle Copywriter on 4 031 euroa kuukaudessa. Palkka oli yksityisellä sektorilla 4 031 € (181 yksittäistä palkkaa). Keskipalkka perustuu koko maan palkkatietoihin vuodelta 2021. Palkkatiedot tilastoidaan useimmiten tehtävän sisältöön perustuen.

Paljonko kirjanpitäjä saa palkkaa? ›

Kirjanpitäjä (tilinpäätöstaitoinen) -tehtävänimikkeellä mediaanipalkka on 2 800 euroa, joka on Oikotien datan perusteella suurempi kuin palkansaajilla keskimäärin tänä vuonna. Kirjanpitäjä (tilinpäätöstaitoinen)-tehtävänimikkeen pienin palkka on 1 750 euroa kuukaudessa ja suurin palkka 5 400 euroa kuukaudessa.

Paljonko englannin opettaja tienaa? ›

Englannin lehtori -tehtävänimikkeellä mediaanipalkka on 3 975 euroa, joka on Oikotien datan perusteella suurempi kuin palkansaajilla keskimäärin tänä vuonna. Englannin lehtori-tehtävänimikkeen pienin palkka on 3 200 euroa kuukaudessa ja suurin palkka 6 000 euroa kuukaudessa.

Mistä voin hakea töitä? ›

Mistä löytyy töitä?
  1. Duunitorin työnhakupalvelu. Osoitteesta Duunitori.fi löydät eniten avoimia työpaikkoja Suomessa, tälläkin hetkellä yli 24 000 työpaikkailmoitusta. ...
  2. Duunivahti sähköpostiin. ...
  3. Sosiaalisen median ryhmät. ...
  4. Ammattiliittojen työtorit. ...
  5. Piilotyöpaikat.
Sep 30, 2020

Paljonko kaivoksella tienaa? ›

Kaivosmies -tehtävänimikkeellä mediaanipalkka on 5 500 euroa, joka on Oikotien datan perusteella suurempi kuin palkansaajilla keskimäärin tänä vuonna. Kaivosmies-tehtävänimikkeen pienin palkka on 2 800 euroa kuukaudessa ja suurin palkka 6 500 euroa kuukaudessa.

Mikä ala tienaa parhaiten? ›

Hyväpalkkaisimmat ammatit löytyvät johtoportaasta
AmmattiKuukausiansio
Rahoitus- ja vakuutuspalvelujen johtajat8980 €
Työmarkkina- ja elinkeinoelämän järjestöjen johtajat8928 €
Yleislääkärit8856 €
Ylilääkärit8795 €
9 more rows
Jun 22, 2023

Paljonko sossu tienaa? ›

Palkka oli yksityisellä sektorilla 3 576 € (119 yksittäistä palkkaa), valtiolla 3 883 € (33 yksittäistä palkkaa) ja kuntasektorilla 3 894 € (4910 yksittäistä palkkaa). Keskipalkka perustuu koko maan palkkatietoihin vuodelta 2021.

Kenellä on paras palkka? ›

Nämä ovat Suomen parhaiten palkatut ammatit
SijoitusAmmattiKeskimääräinen Kuukausipalkka
1.Laamanni9 794 euroa
2.Toimitusjohtaja9 465 euroa
3.Poliisipäällikkö9 263 euroa
4.Kansliapäällikkö8 912 euroa
6 more rows

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 6357

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.