Testi t: Mikä se on, edut ja vaiheet sen suorittamiseksi (2024)

Testi t: Mikä se on, edut ja vaiheet sen suorittamiseksi (1)

T-testi on tilastollinen työkalu, jolla määritetään, onko kahden tietojoukon keskiarvojen välillä merkittävää eroa. Sen kehitti brittiläinen tilastotieteilijä William Sealy Gosset vuonna 1908, joka työskenteli Guinnessin panimossa ja tarvitsi tavan analysoida oluen tuotantotietoja pieninä näytteinä.

Siitä lähtien tästä testistä, joka tunnetaan myös nimellä Studentin t-testi, on tullut yksi tieteen laajimmin käytetyistä tilastollisista testeistä.tieteellinen tutkimusja markkinat.

Tässä artikkelissa opimme kuinka t-testi toimii, sen eri sovellukset ja miten se suoritetaan käytännössä.

Mikä on t-testi?

T-testi on tilastollinen työkalu, jota käytetään kahden tietojoukon keskiarvon vertaamiseen sen määrittämiseksi, eroavatko ne merkittävästi toisistaan.

Jos meillä on esimerkiksi kaksi opiskelijaryhmää, joista toinen osallistui matematiikan tunnille ja toinen ei, voimme testin avulla määrittää, onko matematiikan tunteja käyneellä ryhmällä merkittävästi korkeampi keskiarvo matematiikan kokeessa kuin ryhmällä, joka ei käynyt matematiikan tunteja.

Käyttämällä t-testiä voimme saada arvon, jota kutsutaan "t-arvoksi", joka kertoo, onko näiden kahden ryhmän keskiarvojen välinen ero merkittävä vai ei.

Mitkä ovat t-testin tai Studentin t-testin pääasialliset käyttötarkoitukset?

Testiä käytetään monilla aloilla, kuten lääketieteen tutkimuksessa, psykologiassa, taloustieteessä, koulutuksessa. Tässä on joitain t-testin tärkeimmistä käyttötavoista:

  • Vertaa ryhmiä:Testiä käytetään kahden aineiston vertailuun, esimerkiksi kahden opiskelijaryhmän testitulosten keskiarvojen vertailuun.
  • Hoidon tehokkuuden arviointi:T-testillä voidaan arvioida, onko hoidolla tai interventiolla merkittävää vaikutusta kiinnostavaan muuttujaan verrattuna kontrolliryhmään, joka ei saanut hoitoa.
  • kokeen analyysis: Testiä käytetään usein tieteellisissä kokeissa vertaamaan hoitoryhmän tuloksia kontrolliryhmään.
  • Sukupuolierojen tutkimus: T-testiä käytetään usein myös sukupuolitutkimuksissa vertaamaan miesten ja naisten keskiarvoeroja kiinnostavan muuttujan suhteen.
  • Kyselytietojen analyysi: Voit käyttää sitä samalla tietojen analysointiintutkimuksiavertailla kahden tietojoukon keskiarvoja, esimerkiksi vertailla miesten ja naisten keskituloja.

Mikä on t-Student-testi näytteelle?

Yhden otoksen Studentin t-testi on tekniikka, jota käytetään määrittämään, eroaako otoksen keskiarvo tilastollisesti tunnetusta tai oletetusta populaation keskiarvosta. Tätä testiä käytetään, kun populaatio ei noudata normaalijakaumaa tai kunotoskokoSe on pieni (alle 30).

Studentin testi perustuu t-tilaston laskemiseen, joka saadaan jakamalla otoksen keskiarvon ja hypoteettisen keskiarvon erotus tai tiedossa oleva erokeskihajontajaettuna näytteen koon neliöjuurella.

Jos lasketun t-tilaston arvo on suurempi kuin t:n kriittinen arvo, joka on saatu Studentin t-jakaumataulukosta tietyllä merkitsevyystasolla ja vapausasteilla (n-1), nollahypoteesi, että nämä kaksi keskiarvoa ovat yhtä suuret, hylätään ja päätellään, että on riittävästi todisteita sen vahvistamiseksi, että otoksen keskiarvo poikkeaa merkittävästi oletetusta tai tunnetusta keskiarvosta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että yhden otoksen Studentin t-testi on hyödyllinen työkalu testattaessa, edustaako otos dataa suurempaa populaatiota, ja määritettäessä, onko otoksen keskiarvon ja populaation keskiarvon välinen ero tilastollisesti merkitsevä.

T-testin suorittamisen edut

Studentin t-testillä on useita etuja, jotka tekevät siitä hyödyllisen tilastotekniikan erilaisissa tutkimuskonteksteissa. Jotkut tärkeimmistä eduista ovat:

  1. Herkkyys näytteen koosta: Toisin kuin muut tilastolliset testit, se on herkkä otoskoolle, mikä tarkoittaa, että sitä voidaan käyttää pienten tai suurten näytteiden kanssa.
  2. normaalijakaumaa ei vaadita: T-testi on luotettava poikkeamien suhteen perusjoukon normaalista, varsinkin kun otoskoko on suuri.
  3. Laskennan yksinkertaisuus: Se on suhteellisen yksinkertainen ja helposti laskettava tilastollinen tekniikka, joka helpottaa sen soveltamista eri yhteyksissä.
  4. Laaja sovellus:Testiä sovelletaan eri alueilla, kuten lääketieteellisessä tutkimuksessa, koulutustutkimuksessa, markkinatutkimuksessa, tekniikassa jne.
  5. Tilastollisen merkitsevyyden tunnistaminen: T-testin avulla voimme tunnistaa, onko havaittu ero otoksen keskiarvon ja oletetun tai tunnetun populaation keskiarvon välillä merkitsevä vai ei tilastollisesta näkökulmasta.

Opiskelijan t-testin suorittamisen vaiheet

Tässä esitän vaiheet opiskelijan t-testin suorittamiseksi yksinkertaisella tavalla:

  1. Määrittele nollahypoteesi ja vaihtoehtoinen hypoteesi: nollahypoteesi väittää, että näiden kahden keskiarvon välillä ei ole merkittävää eroa, kun taas vaihtoehtoinen hypoteesi väittää, että ero on merkittävä.
  2. Valitse sopiva t-testityyppi: tämä riippuu siitä, ovatko näytteet riippumattomia vai toisiinsa liittyviä.
  3. Laske keskiarvo, keskihajonta ja otoskokojokaiselle ryhmälle.
  4. Laske t-tilasto käyttämällä sopivaa kaavaa, joka ottaa huomioon keskiarvojen välisen eron, tietojen vaihtelun ja otoksen koon.
  5. Määritä t:n kriittinen arvokäyttäen Studentin t-jakaumataulukkoa ja haluttua merkitsevyystasoa (tyypillisesti 0,05).
  6. Vertaa t:n laskettua arvoa t:n kriittiseen arvoon.Jos t:n laskettu arvo on suurempi kuin kriittinen arvo, nollahypoteesi hylätään ja vaihtoehtoinen hypoteesi hyväksytään. Jos t:n laskettu arvo on pienempi kuin kriittinen arvo, nollahypoteesia ei voida hylätä.
  7. Tulkitse tulokset oikeinja päättele, onko näiden kahden keinon välillä merkittävä ero vai ei.

On tärkeää huomata, että t-testin suorittaminen voi olla käytännössä monimutkaisempaa, varsinkin kun otetaan huomioon sellaiset tekijät kuin datan normaalius ja varianssien hom*ogeenisuus. Näissä tapauksissa voidaan tarvita tilastoohjelmiston tai tilastoasiantuntijan apua.

t-testi esimerkki

Tässä on esimerkki Studentin t-testin soveltamisesta markkinointitutkimuksessa:

Oletetaan, että yritys haluaa tietää, onko siinä merkittävää eroaAsiakastyytyväisyystuotteesi kahdella eri versiolla. Tätä varten hän valitsee satunnaisesti kaksi 50 asiakkaan ryhmää ja pyytää heitä arvioimaan tyytyväisyytensä tuotteeseen asteikolla 1-10. Ensimmäinen asiakasryhmä kokeili tuotteen versiota A, kun taas toinen ryhmä kokeili versiota B.

Saadut tiedot näkyvät alla:

RyhmäMediaStandardipoikkeama
A7,51,5
B8,21,3

Sen selvittämiseksi, onko näiden kahden tuoteversion välillä merkittävää eroa, voidaan käyttää Studentin t-testiä riippumattomille näytteille. Testin suorittaminen antaa t-arvon -2,69 ja p-arvon 0,009.

Vertaamalla p-arvoa 5 %:n merkitsevyystasoon voidaan päätellä, että kahden tuoteversion välillä on merkittävä ero asiakastyytyväisyydessä. Toisin sanoen on olemassa tilastollisia todisteita siitä, että tuotteen versio B on asiakkaita tyydyttävämpi kuin versio A.

Näistä tiedoista voi olla hyötyä yritykselle tehdessään päätöksiä tuotantoon ja tuotantoon liittyvistä asioistatuotteen markkinointia, koska se viittaa siihen, että versio B voi olla houkuttelevampi asiakkaille ja siksi se voi olla kannattavampi pitkällä aikavälillä.

Mitä eroa on t-testillä ja ANOVAlla?

Sekä t-testi ettäANOVA(Varianssianalyysi) ovat tilastollisia työkaluja, joita käytetään kahden tai useamman tietojoukon keskiarvojen vertaamiseen. Niiden välillä on kuitenkin joitain tärkeitä eroja:

  1. Ryhmien lukumäärä: t-testiä käytetään kahden tietojoukon keskiarvon vertaamiseen, kun taas ANOVAa käytetään kolmen tai useamman tietojoukon keskiarvon vertaamiseen.
  2. Muuttuva tyyppi: Testiä käytetään jatkuville numeerisille muuttujille ja riippumattomille tiedoille, kun taas ANOVAa käytetään jatkuville numeerisille muuttujille ja riippuville tai riippumattomille tiedoille.
  3. tulostyyppi: Testin tuloksena saadaan t-arvo, joka osoittaa kahden ryhmän keskiarvoeron tilastollisen merkitsevyyden. Toisaalta ANOVA johtaa F-arvoon, joka osoittaa kolmen tai useamman ryhmän keskiarvoeron tilastollisen merkitsevyyden.
  4. Analyysin tyyppi: T-testi on yksimuuttujaanalyysi, mikä tarkoittaa, että se analysoi vain yhden riippumattoman muuttujan kerrallaan. ANOVA on monimuuttuja-analyysi, mikä tarkoittaa, että voit analysoida useita riippumattomia tekijöitä samanaikaisesti.

Johtopäätös

Yhteenvetona voidaan todeta, että Studentin t-testi on arvokas ja joustava tilastollinen tekniikka, jonka avulla otoksen keskiarvoa voidaan verrata hypoteettiseen tai tunnettuun perusjoukon keskiarvoon, ja siinä on useita etuja, jotka tekevät siitä hyödyllisen erilaisissa tutkimuskonteksteissa.

Se on erityisen hyödyllinen pienten näytteiden kanssa työskenneltäessä, koska se perustuu Studentin t-jakaumaan, joka ottaa huomioon pienten näytteiden kanssa työskentelyssä syntyvän lisäepävarmuuden.

Muista, että QuestionProlla voit kerätä tutkimukseen tarvittavat tiedot, sillä on myös reaaliaikaiset raportit, jotta voit analysoida saadut tiedot ja tehdä oikeita päätöksiä.

Aloita tutustumalla ilmaiseen versioomme tai pyydä alustamme esittely nähdäksesi kaikki lisäominaisuudet.



JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Testi t: Mikä se on, edut ja vaiheet sen suorittamiseksi (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 5321

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.